Az elmúlt másfél év sokunkat próbára tett, naponta kellett újragondolni önmagunkat, a világot, a világban való helyünket, a kultúra, a magyar nyelv helyzetét a világban, önmagunkban, hogy aztán most, amikor lassan újra fizikai valóságban is találkozunk egymással, mindent valahogy még jobban csináljunk. Szerencsére az bebizonyosodott, hogy rengeteg kulturális értéket meg tudtunk menteni a virtuális valóság bevonásával, például a magyar nyelvi online órák száma megnövekedett világszerte. Egyéb színházi és más irodalmi, filmes kezdeményezések is elindultak online, amelyeket jelenleg vegyes formában (élőben és online) folytatnak majd a szervezetek kibővítve ezzel a nemzetközi közönség irányában is a lehetőségeket. Mi is hasonlóan gondolkodva két új programot indítunk útjára. Ezért vagyok most éppen San Francisco-ban és egy kreatív családi tábort szervezve agyagozást kreatív írással egybekapcsolva tanítok a gyerekeknek megint élőben. Fantasztikus érzés újra a fizikai valóság természetes közegében együtt alkotni.
De természetesen még nem teljesen állt vissza minden a régi kerékvágásba, ezért a felnőtteknek elindítottunk a Facebook-on egy új nemzetközi könyvklubot KOMA kortárs magyar irodalom néven.Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a magyar irodalomtörténet mennyire elhanyagolta eddig a magyar női szerzőket. Éppen ezért hiánypótlónak tekintjük a KOMA nemzetközi könyvklubunk azon törekvését, hogy legelőször a magyar kortárs női hang izgalmas sokszínűségére és esztétikai, emberi értékeire hívjuk fel a figyelmet. Itt lehet csatlakozni hozzánk.
Mai magyar kortárs női íróink sorozatunk első két alkotása Marton Mária: A gyónás ideje című regénye és Tallér Edina: Lány a város felett című könyve. Mindkettő nemrég jelent meg és máris remek kritikát kapott. A következő napokban, hetekben mindkét szerzővel személyesen fogunk beszélgetni (Zoomon) egy-egy író-olvasó találkozó formájában.
A programjaink exkluzívek lesznek, ezért arra kérlek titeket, hogy az időpontok meghirdetése után minél hamarabb jelezzétek a részvételi szándékotokat. Mindkét könyvet tőlünk is meg tudjátok vásárolni akár ebook formában is. Kérlek, jelezzétek szintén ezt az igényeteket is a KOMA Facebook oldalunkon keresztül.
Az első beszélgetés az író, Marton Mária jelenlétében (Zoom) július 30-án magyarországi idő szerint este 8-kor lesz. Facebook eseményünket itt találjátok.
Minden érdeklődőt izgalommal és szeretettel várunk!
Marton Mária: A gyónás ideje
Sztálin halálának évében, 1953 tavaszán, egy római katolikus pap a parkban ülve megpillant egy fiatal, szép nőt. Kiderül, hogy valamikor egy intézetben nevelkedtek. Isten szolgája megélheti a szerelmet, miközben eskü köti az egyházhoz?
Az izgalmakban bővelkedő regény kettejük élete, szerelmi története, miközben megismerjük hazánk és a szélesebben vett nyugati világ eseményeit. Félelmek és titkok jellemezték ezt kor, mindezt a túlélés érdekében. Hogyan keresték az emberek céljaikat és boldogságukat ebben az “átkos” korban?
Marton a széppróza eszközével úgy mutat be emberi sorsokat, hogy szereplőinek köszönhetően közelebb hozza az olvasó számára ezt az ellentmondásos kort. Marton Mária, mint a többi írásaiban, mélyre nyúl, és bátran, őszintén teszi, miközben fanyarkás humora sem hagyja el. Nem megítélni akar, hanem láttatni. A gyónás ideje lenyűgöző olvasmány, irodalmi nyelven írt élő történelem.”
Az második beszélgetés az író, Tallér Edina jelenlétében (Zoom) augusztus 8-án magyarországi idő szerint este 7-kor lesz. Kövessétek a KOMA Facebook oldalunkat a részletes információért.
Tallér Edina: Lány a város felett
“A regény egy kislány története, akinek az anyját az egész falu bolondnak tartja, de mindenki hozzá fordul segítségért, ha nagy a baj. A kislányból fiatal lány lesz, aki maga mögött hagyja a múltját, hogy meghódítsa a világot. És akinek ez különleges, kitartó, emberismerő jósnőként sikerül is. Az Anna nevet kapta a keresztségben, de ő új nevet választott magának: Eileithüia. Héra és Zeusz, akinek nem kisebb feladat jutott az istenek között, mint a gyermekeket óvni. A regénybeli Eileithüia a helyét keresi a világban, de nem találja, így felépíti a sajátját, ahol mindenki azt kapja, amire vágyik, vagy amiről azt hiszi, hogy vágyik. De ha a lábad előtt hever az egész világ, hogyan tovább?
Tallér Edina regényében minden gondolat megérint, mert azokra a kérdésekre keresi a választ, amelyeket vagy nap mint nap felteszünk magunknak, vagy amik elől nap mint nap menekülünk, mert az ezekkel való szembenézés nem könnyű. Milyen emberek lettünk a 21. századra? Mi határozza meg a gondolkodásunkat? Mihez kezdünk magunkkal egy korban, amelyben azt sem tudjuk, kik vagyunk? A Lány a város felett című könyv a sors, a hit és a megválaszolandó kérdések regénye.”

A legizgalmasabb élő kulturális programunk San Francisco-ban augusztus 1-8-ig pedig a következő:

Augusztus 1-én egy élő színházi Pilvax Productions zenés előadással várjuk Berkeley-ben az Orly Muzeumban a közönséget.
Az AbsoLUTE Movement LANT Mozgalom I. Kreatív családi anyanyelvmegőrző tábora San Francisco-ban minden korosztálynak az East Bay Hungarian Educational Group-pal való közös szervezésben augusztus 2-6-ig. Nagyon izgalmas, játékos, nemzetközi és mégis a magyar nyelvet fejlesztő lesz. 🙂
Magyar Kulturális Hét – Gyerekfoglalkozások, táborok egy hétig Walnut Creek-ben! Regisztracios: info@hungarianschool.org
Fél napi jegy, napijegy illetve heti jegyek elővételben illetve a helyszínen.
Walnut Creek, Civic Park, 1375 Civic Drive, Walnut Creek
Elővételben:
Félnapi jegy: $50 (10:00 am – 1:00 pm or 1:00 pm – 4:00 pm)
Napi jegy: $90 (10 am – 4:00 pm)
Heti jegy: $360
Helyszínen:
Félnapi jegy: $60
Napi jegy: $110
Heti jegy: $380

Program:

Augusztus 2. hétfő
LANT kreatív gyerektábor/János vitéz mesetábor (felnőtteknek is)
3 korcsoportban és 3 nyelvi szinten 7 (meseszám!) csoportban tartjuk a foglalkozásokat a gyerekeknek és felnőtteknek, de minden egyes nap ajánlunk olyan közös programot is, ahol bárki (gyerek és felnőtt) bekapcsolódhat a foglalkozásba. Ebben az esetben a program mellett a közös program megjelölés szerepel.
1. csoport: SzóKiMondóka ovis csoport (6 év alatti gyerekek) – kezdő magyar
2. csoport: SzóKiMondóka ovis csoport (6 év alatti gyerekek) – haladó magyar
3. csoport: János vitéz iskolás csoport (6 év feletti gyerekek) – kezdő magyar
4. csoport: János vitéz iskolás csoport (6 év feletti gyerekek) – haladó magyar
5. csoport: Csalafinta fiatal felnőtt, felnőtt csoport (14 év feletti) – kezdő magyar
6. csoport: Csalafinta fiatal felnőtt, felnőtt csoport (14 év feletti) – középhaladó magyar
7. csoport: Csalafinta fiatal felnőtt, felnőtt csoport (14 év feletti) – haladó magyar
10 – 11 óra: Vizuális nevelés I.(rajz, gyurma, báb, montázs, agyag, motívumok, stb) magyarul korcsoportok és nyelvi szintek szerint
11 – 11.45 óra: Kreatív irodalomóra, mondókázás I. (magyar nyelvi feladatok, szókincsfejlesztés) csoportok szerint
12.10 – 12.40 óra: A mi János vitézünk – a mesetábor közös alkotása I.
(drámapedagógiai foglalkozás, az egyéni hang megtalálása) közös program
12.40 – 1 óra: Kreatív jóga
(relaxációs gyakorlatok gyerekeknek és felnőtteknek) közös program
du. 1 – 2 óra: Ki az a János vitéz? I. Korrajz, jellemrajz, mese-elemek csoportok szerint
du. 2 – 2.45 óra: Szép magyar beszéd I. (kiejtés, nyelvtörők, ritmikai játékok, stb) csoportok szerint
du. 3 – 4 óra: Ki vagyok én? Játékos önismereti foglalkozás (testbeszéd, mimika, mozdulatok) – közös program
vagy du. 3 – 4 óra: Zumba, mozgás, tánc – közös program
Augusztus 3. kedd:
de. 10 – 11 óra: Kreatív irodalomóra, mondókázás II. (magyar nyelvi feladatok, szókincsfejlesztés) csoportok szerint
de. 11 – 11.45 óra: Vizuális nevelés II. (rajz, gyurma, báb, montázs, agyag, motívumok, stb) magyarul korcsoportok és nyelvi szintek szerint
du. 12.10 – 12.40 óra: A mi János vitézünk – a mesetábor közös alkotása II.
(drámapedagógiai foglalkozás, az egyéni hang megtalálása) közös program
du. 12.40 – 1 óra: Kreatív jóga
(relaxációs gyakorlatok gyerekeknek és felnőtteknek) közös program
du. 1 – 2 óra: Szép magyar beszéd II. (kiejtés, nyelvtörők, ritmikai játékok, stb) csoportok szerint
du. 2 – 2.45 óra: Ki az a János vitéz? II. Korrajz, jellemrajz, mese-elemek csoportok szerint
du. 3 – 4 óra: Kézműves, bőrműves foglalkozás – közös program
vagy du. 3 – 4 óra: Mozgásos, pantomimjátékos nyelvtanulás, helyzetgyakorlatok a magyar nyelvvel – közös program
Augusztus 4. szerda:
de. 10 – 11 óra: Kreatív öko irodalomóra, mondókázás I. (környezetvédelem, magyar nyelvi feladatok, szókincsfejlesztés) csoportok szerint
de. 11 – 11.45 óra: Kreatív történelemóra I. (mese, történelem) – csoportok szerint
du. 12.10 – 12.40 óra: A mi János vitézünk – a mesetábor közös alkotása III.
(drámapedagógiai foglalkozás, az egyéni hang megtalálása) közös program
du. 12.40 – 1 óra: Kreatív jóga
(relaxációs gyakorlatok gyerekeknek és felnőtteknek) közös program
du. 1 – 2 óra: Vizuális nevelés III. (rajz, gyurma, báb, montázs, agyag, motívumok, stb) magyarul korcsoportok és nyelvi szintek szerint
du. 2 – 2.45 óra: Magyar nyelvi játékok csoportok szerint
du. 3 – 4 óra: Magyar népdalok, körjátékok – közös program
vagy du. 3 – 4 óra: Zumba, mozgás, tánc – közös program
Augusztus 5. csütörtök:
de. 10 – 11 óra: Kreatív történelemóra II. (mese, történelem) – csoportok szerint
de. 11 – 11.45 óra: Vicces Petőfi (humoros versek, mai kortárs versek, stb) csoportok szerint
du. 12.10 – 12.40 óra: Magyar népdalok, körjátékok – közös program
du. 12.40 – 1 óra: Kreatív jóga
(relaxációs gyakorlatok gyerekeknek és felnőtteknek) közös program
du. 1 – 2 óra: Kreatív öko irodalomóra, mondókázás II. (környezetvédelem, magyar nyelvi feladatok, szókincsfejlesztés) csoportok szerint
du. 2 – 2.45 óra: A mi János vitézünk – a mesetábor közös alkotása IV.
(drámapedagógiai foglalkozás, az egyéni hang megtalálása) közös program
du. 3 – 4 óra: Kézműves,( agyag) bőrműves foglalkozás – közös program
vagy du. 3 – 4 óra: Mozgásos, pantomim játékos nyelvtanulás, helyzetgyakorlatok a magyar nyelvvel – közös program
Augusztus 6. péntek:
de. 10 – 11 óra: Ki az a János vitéz? III. Korrajz, jellemrajz, mese-elemek csoportok szerint
de. 11 – 11.45 óra: Magyar motívumok, kézműves, bőrműves foglalkozás – közös program
du. 12.10 – 12.40 óra: Kreatív környezetvédelem magyarul – csoportok szerint
du. 12.40 – 1 óra: Kreatív jóga
(relaxációs gyakorlatok gyerekeknek és felnőtteknek) közös program
du. 1 – 2 óra: Kreatív öko irodalomóra, mondókázás III. (környezetvédelem, magyar nyelvi feladatok, szókincsfejlesztés) csoportok szerint
du. 2 – 2.45 óra: Szép magyar beszéd III. (kiejtés, nyelvtörők, ritmikai játékok, stb) – közös program
du. 3 – 4 óra: A mi János vitézünk – a mesetábor közös alkotása V.
(drámapedagógiai foglalkozás, az egyéni hang megtalálása, próba a vasárnapi bemutatóra) közös program
A kreatív tábor tanárai:
Bartha Szilvia (óvodapedagógus, bőrműves, színjátszó)
Hódi Agota (divattervező, díszlettervező)
Sárog Noémi (színész, drámapedagógus)
Zsédely Tímea (rendező, drámapedagógus, nyelvtanár, esztéta)
A LANT kulturális hetet augusztus 8-án a Moraga Parkban egy közösségi piknikkel zárjuk.
Hihetetlen boldogok vagyunk, hogy ilyen gazdag, nemzetközi, de a magyar nyelvre koncentráló programsorozattal tudunk újra élőben is találkozni azokkal, akik San Francisco környékén élnek vagy a programunk miatt idelátogatnak.
Gyertek, tartsatok velünk!
Zsédely Tímea (szervező)