Loading...
ESZKÖZTÁR 2018-12-01T11:00:28+00:00

Tanfolyamok

ONLINE TANFOLYAMAINK KÖZÜL VÁLASZD KI A GYERMEKED TUDÁSSZINTJÉNEK MEGFELELŐT

Tanfolyamaink attól mások, hogy végig figyelemmel kísérjük, ahogy haladtok, csoportos, és egyéni támogatást, konzultációt nyújtunk. Így magasabb szintű motiváció érthető el, és az eredmények is biztosabban bekövetkeznek.

Ingyenes eszközök

0-3 éveseknek

Gyerekdalok, mondókák

(0-3, 3-6)

Halász Judit dalok

3-6 éveseknek

SzóKiMondóka alkalmazások:

Betűbingó

Szópárosító

Szófelismerő

6-9 éveseknek

Magyarra Hangolva –

Dóczi Ilona honlapja letölthető anyagokkal

Magyar rajzfilmek

(0-3, 3-6, 6-9)

Frakk, a macskák réme

9-12 éveseknek

Versek, mesék – óperencia-magazin

(3-6, 6-12)

Egész éven át tartó, életkorra bontott verseny: 

magyargyerek.com

Felnőtteknek

Csiszár Rita: Két- és többnyelvű gyermeknevelés a hétköznapokban c. könyvét mindenkinek ajánljuk, aki praktikus tanácsokra vágyik.

Szójátékok (9-12 vagy felnőtteknek):

Magyar filmek 1945-1989

További eszközök

0-3 éveseknek

SzóKiMondóka játékcsomagok 2-6 éveseknek

3-6 éveseknek

SzóKiMondóka könyvek 3-7 éveseknek

6-9 éveseknek

9-12 éveseknek

Könyvek, amiket kipróbáltunk, ajánlunk

0-3 éveseknek

Klasszikusok:

Móra Ferenc: Zengő ABC (leporelló)

Móra ​Ferenc Zengő ábécéje a mai iskolások dédapáinak, ükanyáinak könnyítette meg a betűolvasás nehéz mesterségét, de ma is működik. Egy-egy sorát továbbgondolva, boncolgatva akár egész könyvet lehet belőle növeszteni. A dallam, a zene, a ritmus, a rímek megkönnyíti a versek befogadását, ezért egész pici kortól élvezetes olvasni a gyereknek, újra és újra. Móra Ferenc eredeti szándéka az volt, hogy úgy akart segíteni a betűkkel, szavakkal birkózó emberpalántákon, hogy minél több örömük teljék ebben. Bölcsen tudta, hogy gyorsabb és eredményesebb is így a tanulás. Persze nem csupán a nyelv tornáját, a tiszta beszédhez szoktatást segítheti ez a könyv. A Zengő ábécé egy immár száz esztendős, a természethez közelebbi életformát őriz.

Marék Veronika: Kippkopp és a hónapok

Minden hónaphoz egy mese tartozik, ahogy Kippkopp (kis gesztenyeemberke) hóembert készít, tobozokat gyűjt, vagy éppen pipacsvirágokkal játszik. A hónapok váltakozása már a kisgyerekeknek is hamar feltűnik, Kippkopp pedig csupa jó ötletet ad, hogyan tölthetjük el az időt és hogyan fedezhetjük fel a különböző évszakok nyújtotta szépségeket. Kreatív játékkal egybekötve az olvasást – érdemes gesztenyéből és pálcikákból kicsi emberfigurákat készíteni – valódi interaktív szókincsfejlesztő játékká bővíthető az olvasás.

Marék Veronika: Boribon és Annipanni   

Boribon, a kismackó elindul szamócát keresni, ám szamóca helyett egy kerek szalmakalapot, egy kék inget és egy pár piros cipőt talál. Boribon figurája nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében, Annipannival való barátsága pedig segíti a közös élmények és kötődés természetes érzését újra és újra megélni a mesét hallgató gyerekeknek.

Forrai Katalin: Eszterlánc 

A játékos, élményközpontú olvasó- és mondókáskönyvek egyik legnépszerűbb klasszikus darabja. Hintázni, ludat terelni, eszterláncozni, csigát csalogatni remek mulatság – és még csak hinta, lúd meg csiga sem kell hozzá! A kötet dalai, mondókái és a hozzájuk kapcsolódó játékok fejlesztik a kicsinyek hallását, ritmusérzékét és mozgáskultúráját. Az óvodásoknak szóló művet nyugodtan forgathatjuk már kisebb korban is, hiszen a baba ringatásától a későbbi bújócskáig minden egyes mondóka korosztály szerint hasznosítható.

Jiri Zacek/Zdenek Miler: A kisvakond és a színek

A kisvakond mesekönyvek szinte minden gyerek kedvencei. Ez a keménykötésű könyv kifejezetten a legkisebb korosztálynak szól. Változatosan és nagyon ízlésesen vezeti be a kisvakond alakján keresztül a gyerekeket a színek izgalmas világába. Ráadásul amennyiben a gyerekek megszeretik a sorozatot, jobbnál jobb történetekkel lephetjük meg őket.

Kortárs mesekönyvek:

Varró Dániel: Akinek a lába hatos

Varró Dániel saját tapasztalatait sűríti ezekbe a vicces mondókákba, hiszen Misi fia itt még alig múlt fél éves. Praktikus és nagyon szórakoztató egyben. A versek közt van altató (például amikor az apuka már nagyon ideges), öltöztető, büfiztető, pelenkázó és fürdető. A mai nyelvhasználat érdekes fordulatait ötvözi a könyv a legkisebbekkel való első közös történések tapasztalataival.

 

Bajzáth Mária: Itt vagyok, ragyogok – Legkisebbek népmeséi

„Milyen népmesét olvassak az egyéves kisfiamnak? Mit meséljek a kétéves kislányomnak? Kiscsoportosak a gyerekek, van nekik való történet? Ez a kötet született válaszként, amelyben a világ minden tájáról válogattam össze a legkisebbek népmeséit. A mesék és a hozzájuk kapcsolódó mondókák, a kisgyermekek számára ismerős nyelven beszélnek testet öltésről, emberekről, családról, állatokról, növényekről, segítenek megismerni a minket körülölelő izgalmas, gyönyörű világot.” – Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója.   

Nyulász Péter: A baba bab

Olyan kiváló könyv, amley minden nap előkerülhet. A gyerekek előbb-utóbb már kívülről fújják a versikéket, sosem lehet megunni. 2011-ben jelent meg a Fővárosi Beszédjavító Intézet ajánlásával, tehát óvodás korban is bátran forgathatjuk, viszont dallamossága a kicsiket is magával ragadja. Schall Eszter illusztráció díszítik. 

Miller-Ferjentsik Viola: Szem és száj – Testrészek mesesorozat

Szem és száj – e két testrész szerepéről szól a könyv verseket, dalokat, kérdéseket fűztünk a történetekbe. Ezek segítségével az adott testrészek új összefüggésbe kerülnek, a gyerekek rácsodálkozhatnak a saját testükre.
A szem mesében Móna azzal kísérletezik, hogy mit tud érzékelni a körülötte lévő világból, kizárólag a szeme használatával. A második mese a száj különböző szerepeit mutatja be: eszünk, beszélünk, éneklünk, mosolygunk vele. A szövegben kiemeltük a fontosabb szavakat, mellette a jelentésüket lerajzoltuk, így a még olvasni nem tudó, óvodáskorú gyerekek az illusztrációk alapján tudják mondani a mesében soron következő szót – ezáltal megértik az olvasás logikáját, és közelebb kerül hozzájuk az írott szöveg is, Ez a rendhagyó tördelés a SzóKiMondóka olvasóvá nevelő módszertanának fontos eleme. A mesében szereplő kérdéseket megválaszolva személyes élménnyé válik a közös olvasás 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca évszakos könyv

A három év alatti gyerekek körében szinte kivétel nélkül a legnépszerű bb mesekönyv Bartos Erika Bogyó és Babóca sorozata.  Az egyszer űen  kedves illusztrációkkal ellátott mesekönyvek a barátságon alapuló emberi kapcsolatok különböz ő  helyzeteit mutatják meg a gyerekeknek. A kötetben négy mese szerepel: Tavasz – Babóca tulipánjai, Nyár – Palacsintasütés, Ősz – Szüret, Tél – Hóbagoly. 

3-6 éveseknek 

Klasszikusok: 

Bálint Agnes: Az elvarázsolt egérkisasszony 

Ki gondolná, hogy egy falatnyi édesség megváltoztathatja egy kisegér életét? Szegény Fáni csak egyetlen harapást eszik az ínycsiklandó, boszorkányt formázó mézeskalácsból, és máris babaarcú boszorkává változik. Szégyenében világgá szalad, kalandból kalandba csöppen, és végül a lusta Hercsula Macska szolgálatába szegődik. Itt remekül megállja a helyét: tisztán tartja a kandúr házát, segít a közelben lakó rosszcsont nyúlkölyköknek, még az ármánykodó vasorrú bábát és móresre tanítja. Boldogan él, mégis arról álmodozik, hogy egyszer megtörik a varázs, és ő újra az lesz, aki régen: egy kedves, jámbor kisegér.   

Donászy Magda: Állatos ABC
Donászy Magda Állatos ABC-jét nem csak azoknak ajánljuk, akik már ismerkednek az ABC-vel vagy az állatokkal, hanem azoknak a gyerekeknek is akik, szeretik a verseket . A könyvet Reich Károly kedves, színes rajzai illusztrálják.

Marék Veronika: A csúnya kislány

Az örök klasszikus, napi rendszerességgel lehet olvasni. Nagyon közkedvelt, minden megtalálható benne, ami fontos és érdekes lehet a gyerekeknek: csúfolás, világgá menés, állatok, természet, bocsánatkérés, boldog befejezés.

Kormos István: Vackor világot lát

Kormos István Vackor meséit nem kell bemutatni. Gyermekeink számára az óvodai és az iskolai történetek éppúgy frissek, mint nekünk mai felnőtteknek voltak évtizedekkel korábban. A piszén pisze kölyökmackó egyik kedvelt rigmusa Hóha hó, fára mászni volna jó! néha ma is eszünkbe jut, ha fára mászásról van szó, pedig lehet, hogy évekkel ezelőtt hallottuk talán egy téli estén.

Kányádi Sándor: Talpas történetek

Egyszer régen, Erdélyben, a Hargia erdejében Kányádi Sándor mackóval találkozott. Életre szóló cimboraságot kötöt Ambrussal, és egy tükröt adott neki ajándékba. Mi lett a tükör sorsa? A nyuszi hogyan kergette el a rókát és miért nem ijed meg már a saját tükörképétől? Az erdő lakóinka életéból és a tükör fordulatos történetéból mesefüzér válik, s amikor az erdei Mézünnep alkalmából az író helikopterrrel ismét visszatér a barátaihoz, megtudhatjuk például azt is, hogyan lesz egy medvéből borbély? Kányádi meséi ma is képesek elvarázsolni a gyerekeket.

Kortárs mesekönyvek: 

Bartos Erika: Buda tornyai 1. – Brúnó Budapesten 

Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy, az óvodások számára jól érthető történet és saját, részletgazdag rajzai segítségével kalauzolja végig a kis olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

Maren von Klitzing: 3-5-8 perces mesék – viccelődéshez és bolondozáshoz

Ebben a kötetben csupa vidám 3-5-8 perces mesét találtok, amelyekben tündérekkel, boszorkányokkal, kisfiúkkal és kislányokkal találkozhattok. A közös bennük, hogy minden mesehősnek van egy remek ötlete a csínytevésre! Remek alkalom az együtt nevetésre és a tartalmasan eltöltött közös meseolvasásra.

Háy János:   Alfabéta és a negyvennégy rabló – meseábécé

Háy János egy egészen különleges műfajú, bűbájos humorú, kalandos könyvet alkotott nagyóvodásoknak, kisiskolásoknak, és nem utolsósorban a szüleiknek, amikor megszületett meseábécéje, az Alfabéta és a negyvennégy rabló. Főhőse, Peti nemcsak kíváncsi, de nagyon bátor fiú is. Nem riad vissza egy titkos összeesküvéstől sem, amiben egy föníciai terrorista, Alfabéta, és még Peti szülei is nyakig benne vannak. Sorban kopog be egy bérház ajtajain, hogy kiderítse, melyik mögött ki lakik.

SzóKiMondóka játékcsomag – Víz

A Szókimondóka Víz játékcsomagban egy természeti elemmel ismerkedünk, és a víz életünkben betöltött szerepe a fő téma. Megtanuljuk, hogyan bánjunk a vízzel, hogyan mossunk kezet, kik élnek a vízben és hogyan keletkezik az eső. Szóról szóra vesszük végig a víz jelentőségét, a fejezet évszaka pedig a tél, amivel szintén megismerkedünk.
A SzóKiMondóka játékcsomag egy olyan interaktív, készségfejlesztő játék 2-6 éves kisgyermekek számára, amellyel a szülők, családtagok bevonásával a gyermekek felfedezhetik az őket körülvevő világot: a beszéd, dalok, filmek és mesék útján. Egy szavakra épülő fejlesztő játék a mai képorientált világban.

Bajzáth Mária: Járom az új váramat – Népmesék a világ minden tájáról 4-6 éveseknek

,A mesékben, mondókákban, népdalokban a ház, vár, palota, a templom gyakran magát az embert jelképezi, amelynek ezen a nyelven ablaka a szem, ajtaja a száj, kupolája a homlok. A 4-6 éves gyerekek ezt a várat járják, építik. Összes kérdésük, minden mozdulatuk, megszerzett élményük, tapasztalatuk és álmuk azt a célt szolgálja, hogy testükből-lelkükből erős, gyönyörű vár épüljön, s abban várkapitánnyá válhassanak. Ebben segítik őket a világ minden tájáról való, sok-sok nép mesekincstárából válogatott különleges mesék, amelyek őseink mágikus, teremtő, képi nyelvén üzenik, hogy élni jó, jónak lenni érdemes, és jó tett helyébe jót várj!” Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója.   

6-12 éveseknek 

Klasszikusok:

Richard Scarry: Vészhelyzet Tesz-Vesz városban

Segítség! Vészhelyzet van Tesz-Vesz városban. Még szerencse, hogy a segítség mindig időben érkezik. Tölts el egy sűrű napot Szimat őrmesterrel a rendőrségen! Másnap segíts a tűzoltóknak több meleg helyzetet is megoldani, miközben Spakli és Pemzli kifesti a tűzoltóságot. Harmadnap pedig tegyél egy kört Rudolf von Luft vezetésével a repülőtéren. Richard Scarry imádnivaló városlakói minden vészhelyzetből kivágják magukat.

Gyuricza Eszter: 100 magyar népmese – A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása 

A Magyar népmesék sorozat valódi kulturális kincsünk: ezeken a meséken több generáció felnőtt már, a sorozat zenéje, a főcím ágról ágra szálló madara mindannyiunk közös élménye és emléke. A történetek valódi családi mesék, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez
népmesei hagyományunkat. A 100 magyar népmese kötet egyedülálló gyűjtemény, amelyben a sorozat valamennyi darabja helyet kapott, s amelynek éppen ezért ott a helye minden család könyvespolcán.

Romhányi József: Doktor Bubó 

  1. BUBÓ RÖVID ÉLETRAJZA Hősünk egyszerű családi fészekben, szülei tizenharmadik gyermekeként bújt ki a tojásból, két ikertestvére társaságában. Szülei, bár főleg a megerőltető éjjeli műszakban dolgoztak, mégse tudtak úgy megtollasodni, mint a henye páva vagy a rátarti paradicsommadár. Bizony szürke és sivár gyermekkor várt volna Bubóra, ám minden nehézséget lebíró szorgalma már a fészekben megmutatkozott. Míg szájtáti ikertestvérei kizárólag az anyjuk és apjuk által összefogdosott rovarok és lárvák elfogyasztására szorítkoztak, addig a kisded Bubó már életének harmadik napján elkapdosott egy tucat muslicát, és öntudatosan kiette a szomszédos pók hálójából a foglyul ejtett legyeket. Így hamarosan kiemelkedett testvérei közül.

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő 

Téged is gyakran meglátogat a Szomorúság? Akkor irány a Négyszögletű Kerek Erdő, ott nincs hatalma! Egy napon becsönget majd hozzád Mikkamakka, és elvezet a tisztáshoz, ahol már sok különc, elvarázsolt barátja lelt új otthonra. Ha úgy tartja kedvük, költői versenyt rendeznek. Együtt találják meg a gyógymódot Szörnyeteg Lajos álmosságára vagy Bruckner Szigfrid kilyukadt szemfogára. Amikor pedig a gonosz Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon betiltja a
bukfencezést, majd a pomogácsokkal riogatja az erdőlakókat, közös erővel túljárnak az eszén. A mesegyűjtemény 1985-ben jelent meg először a Móra Könyvkiadónál Réber László rajzaival. A Négyszögletű Kerek Erdő azóta generációk kedvence lett könnyed, mégis filozofikus humora és szerethető figurái miatt.

Fekete István: Vuk

A rókalyuk folyosója tágabb lett, és a pitvaron túl, mint egy teknő, öblösödött a kamra, ahol halkan szuszogott a rókakölyök. A szőrös gomolyag mozogni kezdett, orra kutatva emelkedett a levegőbe… Vuk lesz a neve, mint öregapjának, ki első volt a nemzetségben. Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell állni az útból, ha vadászatra indul. Az író igen népszerű állatmeséje a kisróka felnőtté válásáról szól; a rögös utat bejárva Vuk a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz. Ez az a történet, amelyet rajzfilmként szinte mindenki ismer.

 

Kortárs mesekönyvek: 

Darvasi László: Trapiti – avagy a nagy főzelékháború

Egy szép napon fura kis manócska bukkan fel Kavicsváron, nem tudja, honnan és miért jött, csak azt, hogy Bánatos Olivértől, a magányos és szomorkás festőtől kell segítséget kérnie. Ő Trapiti. De ki tudja, mi az a Trapiti? És ki tudja, ki az a Trapiti? Mese a szeretet és a trapitizés erejéről.

 

Fabian Lenk: Mozart és a kottatolvajok – Idődetektívek

Bécs, 1768. Egy félelmetes árnyalak tartja rettegésben a várost, aki most a tizenkét éves Wolfgang Mozart ellen tervelt ki valamit. Az idődetektívek saját bőrükön tapasztalják, milyen gátlástalan az Árnyak Fejedelme, aki elrabolja Kimet és így akarja kényszeríteni Leont és Juliant, hogy lopják el Mozart kottáit! Vajon ki bérelte fel a tolvajt?

Geronimo Stilton: A nevem Stilton, Geronimo Stilton

Hogy kicsoda Geronimo Stilton? Hát, egy igen szórakozott pacák, pontosabban pocok, aki mindig a felhők fölött jár… Egy kiadó vezetőjeként dolgozik, de igazi szenvedélye az írás. Rágcsáliában, Egér-sziget fővárosában minden műve bombasiker. Nem olvastad még őket? Pedig igazán mulatságos történetek: könnyebbek, mint a mozzarella, kívánatosabbak, mint az edami és ízesebbek, mint az érett parmezán… Majd meglátod a színes, vidám könyvből!

Berg Judit: Két kis dínó felfedezi Amerikát

Berg Judit nagy sikerű sorozata most újabb kalanddal bővül – Trikó és Nyamm, az időutazó dínók a zsírkrétakor, a 21. századi Budapest, Mátyás király udvara és Kréta szigete után legújabb kalandjuk során Kolumbusz Kristóf hajójára keverednek. Előbb potyautasként, később a Santa Maria legénységének teljes jogú tagjaiként vesznek részt az expedícióban, hogy bebizonyítsák, a Föld gömbölyű, és kelet felé is el lehet érni Indiát. Vagyis: Amerikát, a sajtburger, a szupermen, a felhőkarcolók és Yoda mester hazáját. Vagy ez az Amerika még nem az az Amerika? Berg Judit vicces dínótörténetei tökéletesek minden kis­iskolásnak, aki szereti a dínókat, a kalandokat… no meg a történelmet!

Lackfi János – Vörös István Apám kakasa – Változatok klasszikuis magyar gyerekversekre

A két kortárs költő, Lackfi János és Vörös István az Apám kakasa legújabb kiadásához a korábban megismert és megszeretett több mint félszáz költemény mellé most egy újabb tizenegy klasszikus verset válogatott. A jól ismert verssorok ott csörögnek, ott zörögnek a gyerekkobakokban réges-régóta. Valósággal belénk nőttek, szeretettel dédelgetjük őket, nélkülük nem lennénk azok, akik vagyunk.

12 év felett 

Klasszikusok: 

Mándy Iván: Csutak és a szürke ló

A Csutak és a szürke ló a Csutak-sorozat legnépszerűbb tagja. A címszereplő itt már nem olyan elesett figura, mint a Csutak színre lépben. Nem lehet félreállítani, kihagyni a dolgokból, sőt: ő alakítja az eseményeket. Az öreg, szürke lóra már csak a vágóhíd várna, amikor Csutak kitalálja, hogy mentsék meg. Mert számára, aki ugyanúgy képes egy kerítéssel, mint egy lóval beszélgetni, mi sem természetesebb ennél a(z erőn felüli) segítségnyújtásnál, legalábbis elsőre. Bármilyen képtelennek tűnik is az ötlete, barátaival megpróbálja megmenteni, pincéből pincébe rejteni a lovat. Közben pedig nemcsak az állatért küzd, hanem azért is, hogy önmagát, személyes félelmeit meghaladja.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúkat az teszi népszerűvé, hogy az élet minden ága-boga benne van: iskola és játék, barátság és harc, pártoskodás és összetartás – minden, egészen a halálig. S az író mindezt gyerekésznek, gyerekszívnek szólóan szőtte regénybe. A gyerekvilág tükrében láttatja a világot. Boka, Nemecsek, Áts Feri és a többiek története átélhető csaknem bárhol, s az ezredfordulón semmivel sem kevésbé, mint születésekor, a XX. század kezdetén. Talán ez a magyarázata a regény példátlan hazai és világsikerének. Közel két tucat nyelven jelent meg, s ajánlott olvasmány nemcsak a magyar iskolákban, hanem távoli földrészeken is.

 

Szabó Magda: Abigél

Gina, a regény hősnője 1943-ban elbúcsúzik otthonától és azoktól, akiket szeret, mert apja beadja a híres árkodi intézetbe. A kis ötödikes gimnazistát a rideg világ, a szokatlan, kegyetlen törvények lázadásra késztetik. Ám megtud valamit, ami maradásra bírja, és önként vállalja a rabságot.
Hogyan igazodik el egy tizenöt éves kislány ebben a felnőtt-titkoktól terhes világban? Vajon hihet-e a naiv diáklegendában, amelyet a kertben álló korsós leányt formázó szobor alakja köré sző a lányok képzelete? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, aki mindig segít a bajbajutottakon?

Janikovszky Éva: A lemez két oldala

“Valamennyi írás a maga korát tükrözi. Nem annyira mondanivalójában, mint eszköztárában. Trabant, hetven dolláros turistaút, az első mélyhűtő, kétségbeesett szülői kísérlet a Jézuska és a szakszervezeti Télapó elkülönítésére, egyszóval az akkori vágyak és tények, a mindennapi családi örömök és gondok színterén.” Ezt Janikovszky Éva a kilencvenes évek végén írta, amikor először választott ki néhány “lemezt” a Felnőtteknek írtam című kötete számára. Azóta semmi sem változott, csak az olvasók lettek idősebbek. A fiatalok meg rákaptak a hatvanas-hetvenes évek divatjára. Nekik is ajánljuk Janikovszky Éva kedves lemezeit Réber László rajzaival.

 

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar író a 20. század elején. Ez az író tele volt kíváncsisággal, érdekelték a fölfedezések, a természettudományok, a lélektan legújabb eredményei, a fizika csodái. Képzelőereje világirodalmi méretekben is páratlan, fantasztikus világokat talált ki: Capilláriát, a tengermélyi társadalmat és Faremidót, a tökeletes géplények országát. Sziporkázó ötletei voltak, komikus képessége meghatározta a 20. század magyar humoros irodalmát. Mégis: a legnagyobb sikert egy szerény külsejű novellafüzérrel aratta. Húsznál alig több történettel, amelyek egy 19. század végi pesti iskolába kalauzolnak, 19. század végi diákokról szólnak, s amely mű a 21. évszázadban is éppen olyan friss, eleven és korszerű, mint volt kilenc évtizeddel annak előtte – itthon és külföldön egyaránt. A párizsi, a londoni vagy a pekingi diák pontosan ugyanazt érezte meg benne, amit a mai vagy tegnapi szegedi, nyíregyházi, kolozsvári, kassai vagy szabadkai iskolás, magyar és román, magyar és szlovák, magyar és szerb. 

 

Kortárs könyvek: 

Ördögh Ottó: Sortalanság – Magyar irodalmi paródiák

Ördögh Ottó a VIP – Világirodalmi paródiák című kötete után ezúttal a magyar irodalom gyöngyszemeit parodizálja a tőle megszokott finom humorral és komolysággal. Janus Pannoniustól Pilinszky Jánosig, Zrínyi Miklóstól Radnóti Miklósig, Mikszáth Kálmántól Hamvas Béláig több mint huszonöt kanonizált szerző kapja meg a magáét, és a kötelezők váratlanul teljesen új megvilágításba kerülnek.

 

Gyárfás Endre: Halló, itt Puskás! – Puskás Tivadar kalandos élete

Hol a veszélyes vadnyugaton tűnik fel, hol egy elegáns bácsi kávézóban, de találkozhatunk vele Pesten és Erdélyben is. Vajon ki rejtőzik a kackiás bajusz és a tömött szakáll mögött? Aranyásó vagy kalandor? Üzletember vagy feltaláló? Magányos világutazó vagy romantikus vőlegény? Puskás Tivadar mindez egy személyben. Ő találja föl a telefonközpontot, és öccsével együtt ő vezeti be hazánkban a telefont. Gyárfás Endre lebilincselő stílusban eleveníti fel a 19. század egyik legjelentősebb magyar mérnökének küzdelmes életét. Puskás bejárja Európa és az Egyesült Államok tájait, míg az amerikai álom hajszolójából higgadt gentleman születik. És ő teremti meg a világ első telefonhírmondóját. Élettörténete közelebb hozza a kiegyezés utáni időszakot a kamasz olvasókhoz, akik a nyughatatlan fiatalember sorsfordító döntéseit nyomon követve saját életükre is rákérdezhetnek.

Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! – A Béla-írtó hadművelet

Marcel 13 éves, mikor a családjával a Nyócker színes, zajos, rémisztően forgatagos világába költözik. Mikor a vén bérház padlásán rátalál Volna-K-ra, az ősi rádió adó-vevőre, ötlete támad: félelmeit, örömeit, gondolatait mind az éterbe küldi, miközben az elhagyatott templom titkát is megfejti. A Lúzer rádió az Égigérő fű, a Keménykalap és Krumpliorr és a Szeleburdi család sokak által szeretett világába repíti el az olvasót.

Jeff Kinney: Egy ropi filmes naplója – Greg Heffley meghódítja Hollywoodot

Ropi a moziban? Kötelező!
Szereted a filmeket, de nem tudod, hogyan készülnek? Ne aggódj, nem vagy egyedül!. A szerző-illusztrátor Jeff Kinney sem tudta, de amikor sikersorozatát, az Egy ropi naplóját elkezdték élőszereplős filmmé formálni, megtanulta, hogyan is készül egy könyvből mozifilm. Sok képpel, forgatókönyv-részlettel, storyboard-vázlatokkal, jelmeztervekkel és új Jeff Kinney rajzokkal, az Egy ropi filmes naplója a tökéletes kiegészítő kötet kedvenc sorozatodhoz. Pillants be Jeff Kinney-vel a kulisszák mögé!

Zágoni Balázs: Fekete fény 1. – A Gömb

Az Európai Unió felbomlik. Az országok városállamokra esnek szét, a nyugdíjasok első lázadását újabbak követik, megjelenik a röghöz kötés és a neojobbágyság. A gyerekek öröklik szüleik adósságait, ezért csak egyetlen módja van, hogy az ember ne legyen haláláig a Város szolgája: ha csatlakozik a falon kívüli kolóniák egyikéhez. A tizenhárom éves Vik egy gombászkolóniában él, az egy évvel idősebb Ajla pedig a Városban. A fiú minden nap a túlélésért küzd, a lánynak sejtelme sincs, mi történik a falon túl. Mielőtt a sorsuk összefonódik, Vik találkozik a rejtélyes eredetű Gömbbel, és ez örökre megváltoztatja az életét.

Majdnem mindegyik mesekönyv megvásárolható az USA-ban a 10 Thousand Steps Hungarian Bookstore-ban ezen az oldalon: www.hunbookstore.com vagy telefonon 646 484-5525.

“OLYANOK A SZAVAK, MINT A HÍRNÖKÖK: MINDAZT A JÓT VAGY ROSSZAT ELBESZÉLIK, AMI OTT HONOL ABBAN AZ ORSZÁGBAN, AHONNAN JÖTTEK.”

TAMÁSI ÁRON

Tanácsadást szeretnék!

Miért fontos neked?

Számos oka van, amiért foggal-körömmel ragaszkodni fogok a magyar nyelvhez. Kommunikáció az otthoniakkal, nyitottság, kultúrák iránti fogékonyság, agyserkentés… Számos haszna van, ha az ember kétnyelvűként nő fel. De a legfontosabb mégis egy egyszerű, önző érdek: szülőként a kapcsolatunk szemünk fényével soha nem lehetne olyan bensőséges, árnyalt, mint az anyanyelvünkön. Ez pedig mindennél fontosabb.

Nehéz Andrea, New York

Az anyanyelvem. Erre áll rá a szám, a fejem, szivem. Ha magamhoz így beszélek, a magzataimhoz sem tudok másképp. S nem is akarok.

Miller Viola, New York
Szerintem – akárcsak a fának – az embernek is a gyökerei adják a biztos kötődést. Én úgy tapasztalom, előbb vagy utóbb minden ember el kezdi keresni a gyökereit, egyszerűen azért, mert keresi az azonosságot. Sokkal egyszerűbb ezt úgy megtenni, hogyha értek anyám/apám nyelvén.
Úgy gondolom, ha a gyermekemmel konzekvensen a közös nyelvünkön beszélek, ez természetesen kialakul. A hangsúly a konzekvensen van. Ha nekem az az elvem, hogy egymás között mindig ez lesz a kommunikációs nyelvünk, az nem fog elhalni, mindig aktív marad. Erre számos példát látok 20-25 éve külföldön élő családoknál: nem bonyolult ez, inkább túlmisztifikáljuk: természetesen kell egy elvárás a gyerek felé, de leginkább a példaadás az, ami működni tud, és hitelessé teszi mindezt.
Székely Eszter, New York

Csak akkor beszélj idegen nyelven, ha erre föltétlenül szükség van!

Bartók Béla

Amikor egy magyar szót beleüvöltesz egy magyar szívbe, azonnal reagál.

Kiss Tibi, Quimby

Linkgyűjtemény

AZ ANYENYELV MEGŐRZÉSE NEM MEGY ESZKÖZÖK ÉS TÁMOGATÁS NÉLKÜL. EZ A HONLAP A TÁMOGATÁSRÓL SZÓL. AZ ESZKÖZÖKET ITT TALÁLOD:

Egyész éven át tartó versenyprogram:

http://magyargyerek.com

Skype órák, táborok Brüsszelben

http://www.magyarrahangolva.hu

Gyermekirodalmi gyűjtemény:

http://www.operencia.com

Minden magyar gyerek blogja:

https://mindenmagyargyerek.wordpress.com

Kezdő

Olvasni tanuló

Írni tanuló

Tehetséggondozó

Ajándéktárgyak, túristautak:

https://magyarmarketing.com

TANÁCSADÁS

Akarsz velünk beszélni? 

SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED?

Kapcsolat