Munkánk során a külhoni anyanyelvmegőrzésre irányuló igyekezeteknek egyre több formájával találkozunk. Világszerte lelkes önkéntesek és szervezetek szorgoskodnak azon, hogy kultúránk és édes anyanyelvünk az óhazától távol is megmaradjon. Egy ilyen kezdeményezésre példa a nemrég alakult washingtoni Magyar Könyvtár, a Kossuth Alapítvány gondozásában.

Sütő Eszter, a könyvtár vezetője mesélt nekünk a könyvtár ötletéről, és a megalakulásig vezető munkáról.

Az első nagyobb adomány egy helyi magánszemélytől érkezett, amikor a könyvtár ötlete még meg sem született. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy a már meglévő könyvekből, és az akkori adományból már el tud a szervezés indulni. Mivel a Kossuth Ház Washington DC-ben otthont tudott biztosítani egy nagyobb könyvtárszobának, így hely is volt Gabe Rozsa, a Kossuth Foundation elnöke írt körbe a helyi magyar levelező listán, hogy kinek lenne kedve segíteni a katalogizálásban. Így került sor találkozásunkra, amit követően hamar elvállaltam a könyvtár projekt szervezését.

 A kezdeti adományt a hír hallatára több is követte, többek között a Washingtoni Magyar Nagykövetség, helyi magánszemélyek, és a Könyvtárellátó Kft. is hozzájárult a gyűjtemény bővüléséhez.

Ez utóbbi kapcsolat révén, Budapestről 4 nagy doboz vadonat új könyvet kaptunk, főleg albumokat, gyerekkönyveket, és klasszikus szépirodalmat. A transzatlanti kiszállítást is ajándékba kaptuk az Overseas Container Shipping-től. 

A sok doboz könyv láttán érezni lehetett, hogy kurátori munkára lesz szükség, így a könyveket egyesével átmazsolázva tettük félre a jó állapotban lévő, és alapkategóriókba beleillő könyveket (magyar irodalom, világirodalom, költészet, gyermek, történelem, életrajz, művészet).

A könyvek egy digitális katalógusba lettek rendezve. A gyűjtemény keresőfelülete itt megtalálható: https://www.librarycat.org/lib/GRozsa

A polcokra ezután a már kategorizált könyvek sora került fel, máig közel 1600 darab, ami Amerika második legnagyobb magyar kölcsönözhető gyűjteménye.

A dobozoktól a polcra kerülésig tehát a következő lépésekre épült a szervezés:

  1. Adomány dobozokban megérkezik
  2. Kurátori munkával kiválogatjuk, mit tartunk meg
  3. Könyvek bevitele digitális katalógusba
  4. Kategóriákba rendezés
  5. Polcokra rendezés

Sok egyéb teendő is akad a könyveken kívül, pl. önkéntesek szervezése a nyitvatartáshoz, a csapat betanítása a kikölcsönzéshez, könyvtári tagok nyilvántartásához, hírlevél, social media, weblap karbantartása stb. Közben jönnek még adományok, amiket menedzselni kell. Minden újabb doboz átesik a már említett lépéseken.

 A megnyitó ünnepség szeptember 8-án volt, ahová a washingtoni magyar közösségből sokan eljöttek. Köztük volt Dr. Szabó László washingtoini magyar nagykövet Úr is, aki a beíratkozás mellett mesélt is a gyerekeknek. Volt pogácsa, és népdaléneklés, családias hangulat, aminek keretein belül igyekeztünk mindenkinek személyesen beszámolni a háttérben zajló munkáról, és a terveinkről.

 A rendszeres nyitvatartást ősztől indítottuk, minden második hétvégén vagyunk nyitva, amikor lelkes önkéntes könyvtárosok várják az érdeklődőket.

 A könyvtár egyben közösségi tér is, ami rendszeresen programoknak ad helyet. Vendég előadók, magyar vonatkozású filmvetítések, kvíz-estek kerülnek a programajánlóba. Ezen kívül a könyvtár és az Anyanyelvmegőrzés.hu már tervezi egy közös workshop megtartását, ami az anyanyelvmegőrzésre irányul, és arra, hogy ebben a SzóKiMondóka kötetek hogyan segítenek.

A washingtoni magyar közösség talán a legsűrűbb koncentrációjú az államokban. Őket szolgálja a gyűjtemény, és a közösségi tér, ami ezáltal kialakult.

A közösséget a honlapon (www.kossuthfoundation.org), az alapítvány facebook oldalán (www.facebook.com/kossuthfoundation), a havi rendszerességű hírlevélen keresztül, és a helyi google groups listán, az ‘unicum’-on érjük el.

A mindezek mellett, a könyvtár heti 5 alkalommal felnőtt magyar nyelvóráknak ad otthont, illetve az ezen kívül szervezett programoknak. Ezek közé tartozik a filmvetítések sorozata, ahol már levetítettük az Üvegtigris, Kincsem, Szabadság, szerelem című magyar filmeket, most Februárban a Hyppolit a lakáj 1931-es változatát vetítjük majd. A vendégelőadók között volt neves építész, L. Balogh Krisztina, Kós Károly és Pro Architectura díjas építészmérnök, a továbbiakban pedig a Herendi Porcelánról,  Caravaggio művészetéről, majd Holesh Dénes kalandos életéről lesz előadás. 

 Terv, hogy a programok skálája tovább bővüljön, más helyi szervezetekkel együttműködés alakuljon ki, pl. a cserkészekkel vagy a Magyar Iskolával. A könyvgyűjteményt tovább bővítjük, amíg van hely, főleg gyermek és mesekönyvekre van a legnagyobb igény jelenleg. Szeretnénk ha minnél több fiatal érdeklődését felkeltené a könyvtár, és minden eszközzel hozzá szeretnénk járulni a magyar nyelv és kultúra megőrzéséhez.